Tjugo vanliga termer vid bilhyra

Som i alla branscher så finns det speciella termer och uttryck man stöter på då och då när man ska boka hyrbil. Det kan vara svårt att veta exakt vad de betyder och göra det svårt att jämföra olika alternativ.

 

Här kommer därför en liten användbar ordlista för vanliga hyrbilstermer:

"20 vanliga termer vid bilhyra"

 

"Förstå begreppen på hyreskontraktet och känn dig extra trygg"

Hyrbilstermer, ordlista
 • Miniklass, ekonomiklass, Kompaktklass, Full Size osv: Det är olika hyrbilsklasser. En exempelmodell visas i varje klass. Det är därför inte säkert att du får just den bilmodellen men dock en hyrbil i den storleken.
 • Obegränsad körsträcka: När man hyr en vanlig bil ingår det nästan alltid fria mil, vilket betyder att du inte behöver tänka på att betala en avgift per körd kilometer. Annars ska detta specificeras i villkoren.
 • Extra förare: När man hyr bil så anmäles en huvudförare som är ansvarig för hyrbilen. Vill man att fler personer ska kunna köra bilen så får man anmäla extra förare vid hyresdisken. Det kan kosta extra.
 • Vagnskadeförsäkring (CDW): En försäkring som täcker vissa skador på din hyrbil. CDW är en förkortning för den engelska termen ”Collision Damage Waiver”. Exakt vilka delar av fordonet som täcks ska framgå av villkoren. Saker som oftast inte täcks är: däck, vindruta, glas, chassi och självfallet skador orsakade av vårdslöshet.
 • Stöldskydd (TW): Försäkring mot stöld. TW står för den engelska termen Theft Waiver.
 • Självrisk: Din hyrbil är försäkrad men om något skulle hända så betalar du som kund de första ex. 500 EUR av skadan, innan försäkringen går in och täcker resten.
 • Självriskeliminering/självriskreducering: På plats (eller ibland hos förmedlaren) kan man välja att köpa till extra skydd som sänker eller tar bort självrisken. Detta kallas ofta ”Super relax” eller ”Super CDW” på plats.
 • Deposition/säkerhetspant: När du hämtar upp hyrbilen vill uthyraren reservera en sk. deposition på ditt kreditkort. Detta som säkerhet för fordonet och ifall extra avgifter måste dras i efterhand (saknat bränsle, skador osv.).
 • Uppgradering: Du kan bli erbjuden att uppgradera till en större bil på plats. Detta är självfallet frivilligt.
 • Vägassistans: Detta är en extra service som du kan bli erbjuden vid upphämtningen. Det innebär att du får assistans vid ex. motorhaveri. Detta är frivilligt.
 • Förlängning/extension: Om du behöver förlänga din hyra är det bra att alltid kontakta din förmedlare som du först bokade hyrbilen med. Då kan du spara pengar.
 • Internationellt körkort: I vissa länder (och med vissa uthyrare) krävs ett internationellt körkort, förutom ditt vanliga. Det kan du ansöka om hos Motormännens riksförbund.
 • Envägsavgift: Om du hämtar på en station och återlämnar på en annan station så kan det tillkomma en extra avgift. Om du vill hyra i ett land och återlämna i ett annat är avgiften ofta mycket stor, i förhållande till hyran.
 • Avgift för unga förare och seniorer: Det finns åldersbestämmelser som kan skifta mellan de olika uthyrarna. Ibland debiteras en extra avgift för unga förare ex. mellan 18-25 år. Samma sak gäller äldre personer från ex. 75 år och uppåt. Dessa grupper anses som högriskgrupper. Avgifter och bestämmelser varierar mellan uthyrare och betalas vid hyresdisken när du hämtar din hyrbil.

 

Denna hemsida är skapad för dig som letar efter en billig hyrbil. Här får du unika tips på hur du bokar den billigaste hyrbilen till din resa.

kontakt@billighyrbil.nu

Facebook

Google+

Twitter